Jog-szerű

Családon belüli erőszak

eroszak

Az erőszak, mint szakszó, tágan értelmezendő: beletartozhat verekedés, szidalmazás, súlyos testi sértés, vagy az életveszélyes fenyegetés is.

A családon belüli erőszak története sajnos egyidős a család történetével. Fogalomkörébe tartozik a partnerek közötti, illetve az idősebb családtagra, vagy a gyermekre vonatkozó bántalmazás. A családon belüli erőszak elkövetőit és a bántalmazás elszenvedőit nemi és korcsoport szerinti megoszlás szerint vizsgálják

A családon belüli erőszak fogalma mögött olyan sötét világ búvik meg, melyben az egyik fél kísérletet tesz vagy meg is valósít olyan magatartásokat, amelyekkel a másik fél - családtagja, vagy élettársa - fölött testi, anyagi vagy hatalmat tud gyakorolni.

A családon belüli erőszak számtalan módon megvalósulhat. Leggyakrabban fizikai-, szexuális-, érzelmi-, lelki-erőszakként, vagy a bántalmazott személy pénzügyi-, baráti-, családi kapcsolatának korlátozásaként értelmezhető. A különböző erőszak-formákat, a magatartások módszere (fizikai-, lelki-, szexuális erőszak), gyakorisága (rendszeres, eseti) és nagysága (tettleges becsületsértés, könnyű testi sértés vagy akár emberölés) alapján lehet elhatárolni.

A témában való eligazodást segíti az áldozatvédelmi gyűjtőportál.

 

Instar Interactive