Mókuskerék

4,4 hónap az első munkahely megszerzéséig

allaskeresesA türelem rózsát terem. Az, hogy mekkora béketűrésre van szükséged ahhoz, hogy a szépséges "virágszál" előbukkanjon? A pályakezdők szerint az első munkahely megtalálása átlagosan 4 hónapba telik. És hogy aztán az adott virág mennyire lesz tövises? Ez már egy másik történet.

A Trendence Graduate Barometer 2010 egy olyan európai online közvélemény-kutatás, amely az egyetemi hallgatók véleményét, elégedettségét, jövőbeni várakozásait vizsgálja. A kutatóközpont 2003 óta működik, és az idők folyamán folyamatosan bővülő adatbázissal dolgozik.
A jelenlegi felmérés kissé eltér az eddigiektől, hiszen a vizsgálatokat három területre osztották fel. A műszaki, az üzleti és az egyéb tudományterületeken tanulók esetében így mérték fel az egyetemükkel és a leendő munkahelyükkel kapcsolatos elképzeléseket. A felmérést végző berlini székhelyű Trendence Intézet idei felmérésében 24 ország, 850 intézmény, 220 ezer hallgató vett részt. Magyarországon több mint 26 ezer hallgató válaszolt a kérdésekre.

A magyarországi eredményekből kiderült, hogy a felsőoktatási tanulmányukat megkezdeni kívánó diákok a következő szempontok alapján döntenek a nagy "hogyantovábbról": az intézmény felszereltsége, elhelyezkedése és az oktatás színvonala a fő szempontok. A munkaerőpiac számára fontos képesség elsajátításával kapcsolatban az európai és a magyar fiatalok véleménye megegyezik: egyaránt 56 százalékban érzik biztosítottnak azt.

Az európai és a magyar fiatalok is átlagban 4,4 hónapot szánnak első munkahelyük megtalálására. Amíg azonban az európai fiatalok harminc állásinterjú és évi 22 ezer eurós - 6,2 milliós forintos - fizetésre számítanak, addig a magyar fiataloknál 33 állásinterjú és évi tízezer eurós - 2,8 millió forintos - fizetés jelent meg válaszaik alapján.

-edupress-

(zs)

Instar Interactive