Mókuskerék

Ki vagy rúgva!

elbocsátásAz életben vannak nehéz pillanatok. A munkahelyi elbocsátás pillanata ilyen. Íme néhány tanács, hogy is viselkedj, ha ily rosszra fordulna sorod.

Végre sikerült révbe érned, megtaláltad álmaid munkáját, és sikerült a csapat tagjává válnod. Elégedett vagy és dolgos. Mindez nagyon szépen és jól hangzik, de aztán hirtelen jön egy válság és lám, vége is a jóvilágnak. Az életben adódnak minket érintő kellemesebb ill. kellemetlenebb helyzetek. Az elbocsátás vitathatatlanul az utóbbi kategóriába tartozik.

Az elbocsátás sem a munkaadónak, sem a munkavállalónak nem kellemes. Ez tény. Akad olyan munkaadó, aki a HR-esre bízza a kellemetlen feladatot, mások megtisztelik azzal alkalmazottaikat, hogy személyesen közlik: a továbbiakban nem tartanak igényt munkájukra. Valójában teljesen mindegy, kinek a szájából hangzik el a rettegett mondat, lélektani szempontból viszont nem mellékes hogyan nézünk szembe a ténnyel és miként reagálunk.

Fő a nyugalom. Tudjuk, könnyű mondani, de annál nehezebb, ha az ember élesben találkozik az elbocsátási procedúrával. Nem arról van szó, hogy meg kell játszani magunkat és pókerarccal megállni az egykor volt főnök előtt. Inkább arról, hogy jobb, ha mellőzzük az érzelmi kitörést. Ha kérdésünk van vagy magyarázatot várunk, akkor is maradjunk tárgyilagosak, udvariasak. Miért is?

Ha a rólunk kialakított pozitív képet még távozásunk idején is fenn tudjuk tartani, előfordulhat, hogy ez később hasznunkra válik. volt főnökünk pozitív ajánlása a következő munkahelyen sokat nyomhat a latba.

Az álláskeresés a legtöbb munkavállalónak kellemetlen folyamat: önéletrajzot írni, folyamatosan nézegetni az álláshirdetéseket, állásinterjúkra járni, várni a visszajelzéseket, tényleg lefárasztja az embert. Ilyenkor nem árt régi kapcsolatainkat felhasználni, már ha vannak. Ha békében váltunk el egykori munkaadónktól, a munkacsoportunk tagjaitól itt az alkalom újból felkeresni őket. Hátha hallottak olyan állásról, ami érdekelhet minket. Kevés ugyan az esély, hogy érdemben hozzá tudnak járulni sikeres elhelyezkedésünkhöz, de egy próbát azért még ez is megér. Ha volt főnöködre nem számíthatsz, érdeklődj ismerősöknél, barátoknál és ne átallj állásportálokat böngészni. Lehet, hogy a megoldás kulcsa épp arra vár, hogy megfelelő zárba találhasson. Mindezt a te kezedben.

-hvg-

(zs)

Instar Interactive