Mókuskerék

Mi kell a pályakezdőknek?

boldogok - de hol helyezkednek el?A nagybetűs Életben és a munka világában frissdiplomásként - esetleg csupán kevés, vagy semennyi gyakorlattal - nem mindegy, hogy milyen céghez kerülünk elsőként. De a szakik megalkottál azt a TOP30-as listát, amely cégekhez legszívesebben mennek a pályakezdők, valamint ez meg is éri nekik.

A Figyelő és a Hewitt állította össze vállalatokat tizenegy ágazatból, igyekeztek a legnagyobb foglalkoztatókat lefedni. A fiatalokat több, mint húsz egyetemről kérdezték kérdőívvel, közösségi oldalakon és álláskereső portálokon is.

pályakezdők első lépéseiPersze nem elég, hogy a fiatalok mit tartanak vonzónak, a valóságalapot is meg kellett vizsgálni. Nem meglepő, hogy a fizetés a legfontosabb - mellyel kapcsolatban jó a megérzésük: a valóság az, hogy nettő 163 ezer forintot kaphatnak (ők csak tizenöt ezerrel mondtak többet).

Összegyűltek érdekességek is: például a nők alapvetően alacsonyabb összegre számítanak, mint a férfiak. A nevesebb egyetemeken (Corvinus, Műegyetem, IBS) tanulók többre értékelik magukat a fizetési ranglétrán, mint a többi egyetem hallgatói.

Sajnos a nyelvismeret szempontjából az egy nyelv tudása a leggyakoribb, holott a legtöbb cég egyre inkább a két idegen nyelvet beszélőket keresi. A válaszok alapján kiemlekedően fontos a becsületesség és a munkahelyi jókedv.

eduline|WillHale,graham/flickr
-e-

Instar Interactive