Mókuskerék

Önéletrajz hibák

cv / exclusivecvs.comEbben az irományban szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy milyen hibákat NE kövess el az önéletrajzírás folyamán. Lesz szó a túl-bőbeszédűségről és a szűkszavúságról is.

Az álláskeresés első eleme az önéletrajz, sokan foglalkoznak vele, így a HVG karrier portál is. Az önéletrajzot ugyebár minden álláshirdetésre csiszolni kell, ez az első benyomás rólunk, ezért nagyon fontos, hogy mit talál benne a munkaadó.

Alapvető hiba, ha túl sok mindent tömörítünk bele az önéletrajzba. Igazából ezért is fontos, hogy minden egyes álláshirdetésre külön önéletrajzot készítsünk, mert mindig csak az adott pozícióra vonatkozó fontosságoknak kell csak belekerülniük. A munkaadók habár nem határozzák meg a CV (curriculum vitae, önéletrajz) hosszát, általában két oldalnál ne legyen hosszabb.

Egyre többen kérik az Europass önéletrajzot, melynek felépítése miatt könnyedén összehasonlíthatók egymással is. Az Europass önéletrajzlényege, hogy rápillantva szembetűnnek a legfontosabb információk. Tagolt, átlátható. Nyolc pontból áll, melyek:

  • személyes adatok,
  • betölteni kívánt munkakör,
  • foglalkozási terület,
  • szakmai tapasztalatok,
  • tanulmányok,
  • készségek és kompetenciák,
  • nyelvtudás,
  • további információk (referenciák) és mellékletek.

Ha valakinek több évtizedes szakmai tapasztalata van, akkor se lépje túl a két oldalt, érdemes szelektálni és csak azokra szorítkozni, melyek a betölteni kívánt pozíció szempontjából fontosabbak.

Előfordul a másik véglet is: ha túl kevés adat van az önéletrajzban. Hiába szorítkozunk csak a legelemibb információkra, a CV-nek nem szabad foghíjasnak lenni. Az áttekinthetőség érdekében legyen szellős, ha nincs mit írnunk, fejtsük ki bővebben a képességeinket és készségeinket, valamit szakmai tapasztalatunkat. Konkrét esetekkel is előállhatunk, így egyedivé tesszük az önéletrajzot.

Semmiképpen sem szabad személyes megjegyzéssel élni! Mivel ez az első benyomás, így szakszerűnek kell lennie. Nem szabad magyarázkodni, "széljegyzetelni". Ne szidjuk az előző munkaadó(ka)t, ne bíráljuk exfőnökeinket, munkatársainkat és a céget sem. Természetesen figyeljünk a helyesírásra.

Ha véletlen kirúgtak bennünket az előző munkahelyünkről, akkor ne valljuk be: az önéletrajzban nem néz ki jól. Az állásinterjún úgyis felteszik majd a kérdést, ahol higgadtan elmagyarázhatjuk az okokat. Másrészt ne írjunk káros szenvedélyeinkről, betegségeinkről, mert rátermettségünket vonjuk kétségbe velük. Ne írjunk az önéletrajzba az előző munkahellyel kapcsolatos üzletpolitikát, üzleti titkokat még akkor sem, ha ez egyértelmű előnyökkel járhat majd. Másrészt ha eláruljuk a volt munkahelyet, azzal nem a lojális oldalunkat mutatjuk, ami szintén nem jó.

hvg
-e-

Hozzászólások

Your list gives me many

alex12 képe

Your list gives me many creational ideas that I can perhaps use on my web tender too.poker online

Ebben az irományban

james123 képe

Ebben az irományban szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy milyen hibákat NE kövess el az önéletrajzírás folyamán. Lesz szó a túl-bőbeszédűségről és a szűkszavúságról is.   edison nj plumber

Drago mi je da se posjetilac

brosnanjane23 képe

Drago mi je da se posjetilac ovog bestidan web stranice, hvala vam za ovu rijetku informacije! vigrx Mi još uvijek ne mogu sasvim mislim da sam mogao postati jedan od onih koji proučavaju važne smjernice koje možete pronaći na web stranici.

I would certainly commit 10

alex12 képe

I would certainly commit 10 on 10 for such incredible cognition.I need money now

A great website with

alex12 képe

A great website with interesting and unique material what else would you need.poultry farming business plan

I don't cerebrate some of

alex12 képe

I don't cerebrate some of websites offer this typewrite of assemblage.Trucos y tips

Njegova fantastična kao

brosnanjane23 képe

Njegova fantastična kao svojim drugim člancima: D, to cijeniti za postavljanje. sizegenetics Pozdrav moj prijatelj!

Sasvim preveli pisani

brosnanjane23 képe

Sasvim preveli pisani sadržaj, stvarno uživao ispitivanje. vigrx plus Ja doista cijenim ovaj post.

This is also a very good post

spotlight123 képe

This is also a very good post which I really enjoyed reading. It is not everyday that I have the possibility to see something like this.. look at more info

Hello! I just wish to give an

spotlight123 képe

Hello! I just wish to give an enormous thumbs up for the nice info you've got right here on this post. I will probably be coming back to your weblog for more soon. important link

Instar Interactive