Mókuskerék

Önéletrajztól interjúig

álláskeresés / Adam Foster - Odefor - FlickrÖnéletrajz-írás, motivációs levél, állásinterjúra való felkészülés és szereplés. Mi kell a HR-esnek, mi kell a munkaadónak, mi kell a munkavállalónak? Egy új könyv jelent meg, melyben minden kérdésedre választ kapsz, ami a munkakereséssel kapcsolatos.

Itt is foglalkoztunk már sokféle tennivalóval. Állásinterjú-aranyszabályokkal, öltözködéssel, pályakezdők igényeivel, nők állásinterjúival, aktív nyelvtudással. Herczku Mónika új, "Elbocsátottak? Állj fel és kezdj új életet" című könyvében minden benne van - végigvezeti az olvasót az álláskeresés útvesztőjében.

ELbocsátottak? - a könyvborító / polc.huLegelőször nézzük meg, mi kell a piacon, és hogy hogyan illenénk bele a képbe. Konkrétan írjuk össze a cégeket - ez még később is jól jöhet. Sok vállalat nem hirdeti meg az állásokat, hanem ismerősök útján igyekszik munkavállalókat keresni, vagy várják, hogy az ölükbe pottyanjon a sültgalamb, vagyis jelentkezzék, akinek állás kell. Ne habozzunk kapcsolati hálónkat is megmozgatni az új állás reményében.

Mehetünk természetesen tanácsadásokra, toborzásokra, fejvadász-cégekhez is. De mindenképp tisztában kell lennünk azzal, hogy versenyképes-e végzettségünk. Adott esetben nem árthat, ha elvégzünk egy kiegészítő-tanfolyamot, vagy tanulunk egy új nyelvet. Ehhez készíthetünk kalkulációkat: mennyi lesz a telefon, az internet, az utazás? Mennyi pénz jut a megélhetésre? Jobb, ha előre tisztában vagyunk mindennel.

Ha mégsem a szakmánkban akarunk dolgozni, a szakember azt mondja, hogy semmiképp se ugorjunk bele kényszerből vállalkozásokba, kétes üzletekbe. Inkább vállalkink időszakos munkát, projektmunkákat. A külföldi munka lehetőségét se vessük el!

(profession)
-e-

Instar Interactive