Mókuskerék

Külföldi munka

Közhelyszámba megy, de azért gyorsan mi is elmondjunk: külföldi munkát csak megbízható, leinformálható cégnél vállalj, csak legálisan, még véletlenül se hívj fel erotikus munkát kínáló telefonszámokat, és jól nézz utána a magyar törvényeknek és a célország jogszabályainak is. Most, hogy rád ijesztettünk, nyugodj meg: ha a fenti szabályokat betartod, nagy baj valószínűleg nem fog érni, a külföld összességében nem egy veszélyes hely, és tőlünk nyugatabbra általában tényleg jobban fizetnek, mint itthon, de azt tudnod kell, hogy az élet is drágább arrafelé, különösen, ami a lakbéreket illeti.

Nehéz tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy hogy igazodj el a tonnányi külföldi álláslehetőség között, mindenestre azt ajánljuk, hogy első lépésben csak valami alkalmi, pár hónapos munkát vállalj, hogy kiderüljön, tetszik-e ez a fajta élet, mennyire találod idegesítőnek, hogy körülötted mindenki egy másik nyelven beszél, hogy birkózol meg a honvággyal és a nyelvi akadályokkal, és így tovább. Ilyen próbamunkára tökéletes a nyári táboroztatás, az au-pair munka (a bébiszitterkedést hívják így franciául, szóljon, aki tudja, hogy miért nem sikerült normális magyar szót kitalálni rá.) :)

Kiindulási pontként használd a kapcsolódó webhelyek alatt megadott címeket, a Google és a lap.hu oldalak ezúttal is segíthetnek, de légy óvatos a válogatáskor. Mielőtt elindulnál az útra, mindenképp írd fel a kinti címedet és a munkáltatód nevét, és rajzszögezd fel a családi üzenőtáblára, hogy ha mégis történne valami váratlan, a családod megtaláljon. Vidd magaddal a helyi magyar nagykövetség címét és telefonszámát is, és néhány fénymásolatot az útleveledről - az eredetit csak akkor add ki a kezedből, ha nagyon muszáj. Mindig hasznos, ha előre tájékozódsz a neten és keresel helyi magyarokat. Az életedet ne bízd rájuk, de ha bajba kerülsz, jó tudni arról, hogy van néhány hazádfia a közelben.

És végül a legalapvetőbb jó tanács: ha teheted, ne menj egyedül! Nagyon bátrak, akik egyedül belevágnak a külföldi életbe, de ha van olyan barátod, barátnőd, ismerősöd, testvéred, egyéb rokonod, akit rá tudsz venni, hogy tartson veled, óriási előnnyel indulsz – ha máskor nem is, akkor biztosan örülsz majd a társaságnak, ha egy vasútállomáson ücsörögve kell töltened az éjszakát, na meg amikor a családi ünnepeket kell a családodtól távol töltened.

Instar Interactive