Mókuskerék

Önkéntes munka

A világnak úgy nagyjából 200 országa van, a pontos szám a jogi és közigazgatási gubancok miatt bizonytalan. Az viszont biztos, hogy Magyarország ezen a listán az 50. hely körül tanyázik, már ami a gazdagságot illeti. Ez nagyvonalakban azt jelenti, hogy az országok úgy háromnegyede szegényebb nálunk. Aki arra hivatkozva mondunk le egy bulit, hogy nincs pénze, csak önmagához viszonyít: egy csomó olyan hely akad a világban, ahol óriási szükség lenne a segítségünkre. Akinek van szabad fél-egy éve az életéből, amit egy jó ügyre szánna, annak a legjobb lehetőség az önkéntesség. Nem nagyon jut eszünkbe menőbb dolog, mint világlátás közben ismerkedni, másokon segíteni és életre szóló élményeket szerezni. Természetesen sok hazai szervezet is küzd jó célokért, és a problémákért nem is kell mindig külföldre menni. Világlátás nélkül, alkalmilag vagy rendszeresen itthon is önkénteskedhetünk, a legtöbb nonprofit szervezet tárt karokkal vár, és az önéletrajzunkban sem mutat rosszul az így szerzett munkatapasztalat.

Külföldre a legkönnyebben az EVS szolgálat segítségével juthatunk ki. Ez egy nemzetközi hálózat, ami önkéntesküldő és –fogadó szervezeteket kapcsol össze. Ahhoz tehát, hogy megtaláljuk a megfelelő lehetőséget és el is jussunk hozzá, keresnünk kell egy küldő szervezetet. Magyarországon több ilyen is működik, csak meg kell keresni őket – a programról bővebben a Mobilitás weboldalán és az EVS szócska Google-ba pötyögésén keresztül találtok információkat.

Az itthon önkénteskedőknek úgy érdemes elindulni, hogy átgondolják, milyen munkát végeznének szívesen, és a hasonló területen tevékenykedő szervezeteknél próbálkoznak. Ha ötleted sincs, mit szeretnél, csak azt tudod, hogy segíteni, ajánljuk az Önkéntes Központ Hálózatot és az Önkéntes.hu-t - utóbbi egyébként önkéntes keres-kínál oldalt is működtet.

Instar Interactive