Képződés

Jobban tanulsz, ha fitt vagy!

fittségEgy kaliforniai egyetem kutatása szerint azok a diákok, akik jobban teljesítettek az állóképességi felmérésen, a tanulmányi eredményük is jobb volt, mint kevésbé fitt társaiknak. A teszten egy mérföldet kellett futni vagy gyalogolni bizonyos időkorláton belül.

A statisztikához szükség volt még testsúlyukra és matek, olvasás, nyelvtan tesztek eredményeire.

A túlsúlyosság és kövérség igen közeli fogalmak, szerencsére a magyar nyelv annyira árnyalt, hogy érezhetjük a különbséget: a kövérség egy keményebb szó. Pontos fogalmát nehéz megállapítani, hiszen nemtől, életkortól, de még a divattól és aktuális társadalmi szokásoktól is függ.

Az Egyesült Államokban végzett kutatás alapján kimutatták, hogy a tesztalanyok 32 százaléka túlsúlyos, 28 százaléka pedig kövér. Mindemellett kétharmaduk az állam által meghatározott állóképességi sz intet sem érte el. Nem véletlen tehát, hogy az általános- és középsikolákban erőltetik a Cooper tesztet, vagyis a tizenkét perces futást...

Ha máshol is bebizonyosodnak az összefüggések, a kutatócsoport szerint érdemes lenne befektetni a testnevelés fejlesztésébe.

Instar Interactive