Képződés

Kérdezd a NASA-t!

NASAA NASA az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala. 1958. október 1-jén hozták létre, s jelenleg a világ legnagyobb űrkutatással foglalkozó szerve. Nekik köszönhetjük a tudást, hogy nem sajtból van a Hold, így Földünk oldalbordája maradhat a vérfarkasok életre hívó égitestje, vagy egyszerűen csak az ár-apály mozgatórugója.

A NASA igazából a hidegháborút követő űrverseny szülötte. Eisenhower elnök volt, aki még mesterséges holdat álmodott meg Föld körüli pályán, a büszkeségét letörték a ruszkik, akik a Szputnyikot előbb lőtték fel az űrbe az amcsiknál - magukat meg a zűr közepébe, mivel a becsületet vissza kellett szerezni. A NASA-nak manapság több, mint húszezer alkalmazottja van, tevékenységének legfontosabb részei a bolygókutatás és a csillagászat. A Földet is tanulmányozák odafentről, repülnek az űrben, s űrtechnológiai- valamint rakétatechnikai fejlesztéseken ügyködnek. Mindezeken túl egyre fontosabbnak tartják az oktatást, s hogy az elért eredmények a gyakorlati életben is hasznosíthatók legyenek.

ember a holdonA NASA űrszondái meghódították az egész Naprendszerünket: megközelítették már az összes nagbolygót, leszálltak a Marson, meglegyintették a Vénusz és a Jupiter légkörét is. Többprogram fut jelenleg is, köztük az űrtávcső-programok, melynek keretében nagy teljesítményű, az elektromágneses színkép különböző tartományaiban is érzékelő űrtávcsővel pásztáznak. A Föld körül kering a Hubble és a Chandra távcső, melyek bolygónkat pásztázzák, a Spitzer űrtávcső pedig 2003-tól kering Nap körüli pályáján. Fontosabb űrprogramjai közé tartoznak a Mercury (melynek keretében hat ember repült a világűrben), a Gemini (16 űrhajós 600-szor kerülte meg a Földet), az Apollo (12 űrhajós járt a Holdon - nagy lépés az emberiségnek!) és a Space Shuttle (újrafelhasználható hordozóeszközökként működő amerikai űrrepülőgépek). Az Apollo-program lezárását követően pályára állították az első űrállomást, a Skylab-et, ahol a bolygók megfigyelésén kívül a súlytalanságot is vizsgálták. 1998-ban kezték meg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) összeszerelését, mely lehetőbé tette 2000-től az amerikai űrhajósok folyamatos keringését.

A jövőre nézve a NASA a galaxisok keletkezésének mikéntjére, a földönkívüli élet létezésére és az űrkutatásból származó haszonra szeretne bizonyságokat találni. A kutatásokat elsősorban a Marson és a Jupiter holdjain fogják kezdeni, mert ott már találtak vizet, ami ugye elengedhetetlen az élethez. A Naprendszert egyre inkább robotokkal akarják meghódítani, s intelligens szondák segítségével több száz fényévnyi távolságba eljutni.

Azok számára, akik fokozottan érdeklődnek a tudományok iránt, érdekes és izgalmas élmény lehet, hogy egy NASA tudóstól kérdezhetnek. A lehetőség angolul áll fenn, ezért bátran kérjük tanárunk segítségét. Asztrobiológust kérdezhetünk az eredetről, az evolúcióról, a Földi életről, és a más világokban lehetséges életről. Asztrofizikust kérdezhetünk a magas energiájú asztrofizikával, a szatellites űrkutatásról. A heliofizikust pedig a kozmikus dolgokról, a Napról kérdezhetjük. Megtalálhatjuk Dr. SOHO-t is, mely igazából egy misszió neve.

Ha csupán kitaláltizgalmakat szeretnénk NASA körökben olvasni, csak ajánlani tudom a Megtévesztés foka c. Dan Brown regényt, nekem tetszett.

-e-

Instar Interactive