Szabadidő

A bringások menők

bringázás / cyclechic.blog.huA Guardian olvasóit megkérdezték, mit gondolnak a bringásokról. A válasz néhány embert meglepett, hiszen már nem fura szerzetnek tekintik őket, mint például a szelíd motorosokat. Sőt, kifejezetten normálisnak, mi több, "kúl" dolog manapság bringásnak lenni. Legalábbis a brit közvélemény szerint. Szerintem itthon is…

A biciklizés többé nem tartozik a furcsa kategóriába. Nagy-Britanniában megkérdezték a Guardian olvasóit, akik többségében kúlnak tartják a szokást. Még egy professzor is osztja a véleményt, aki statisztikákkal is tudja bizonyítani igazát. Őt Alan Tapp-nek hívják és a Nyugat-Angliai Egyetem (University of the West of England) tanítómestere. 3855 embert kérdeztek meg arról, hogy mit gondolnak a drót szamarakról, s azokról, akik megülik őket.

i bike bp / criticalmass.huAmiért megéri elolvasni, az az, hogy a válaszolók legtöbbje nem is biciklizik sokat, vagy éppenséggel semennyit. Természetesen a bringások tudják, hogy ez kúl dolog, de megismerni nem-bringázók véleményét (vagy épp motorosokét), igazán pezsdítő, s sokat segíthet a jövő biciklis zenéjének megkomponálásában. Ami a számokat illeti, a megkérdezettek 65%-a mondta, hogy normális dolog bringázni, és csak 7%-uk tartotta furcsának. A bringázók közül sajnos aránytalanul sokan hiszik, hogy furcsának gondolják őket (24%). Ezt azok mondták, akik legalább egyszer a héten két kerékre pattannak. Mindössze 10%-a az egyetemen megkérdezetteknek mondta, hogy szerintük a bringások egyfajta hippik, ami igazán meglepte Tapp professzort. Ő azt hitte, sokkal többen lesznek, akik negatívan és furcsának ítélik meg a két keréken közlekedőket. Egyébként, ami a bringások korosztályának megtippelését illeti, a válaszadók 10%-a mondta, hogy ők általában középkorú férfiak, ami ellentmond egy másik felmérésnek, mely azt az eredményt hozta, hogy a legtöbb bringás középkorú férfi, akik napilapokat olvasnak.

Habár igencsak a többség mondta, hogy a biciklizés inkább kúl, mint nem az, a bringások magukról korántsem hiszik, hogy trendik lennének. 59%-a a rendszeresen biciklizőknek beismeri, hogy manapság menő tevékenység, sőt, életforma lett. A megkérdezett közvélemény 69%-a szerint a bringásokat komoly(abb)an kellene venni, és többen hozzátették, hogy mikor dugóban állnak a kocsival, többször kívánták már, hogy inkább bringára pattantak volna reggel. A kijelentéssel, miszerint "az utak az autóknak vannak, nem a kerékpároknak", csak az emberek 28%-a értett egyet, 50%-uk kifejezetten csóválta a fejét.

biciklizés / cyclechic.blog.huSokan gondolják, hogy a biciklizés vidámabbá tesz, erre is rákérdeztek. A bringázók 39%-a mondta azt, hogy boldog, míg az ex-bringások közül már csak 18% mondta ezt. Egyébiránt mindenféle testmozgás frissít, javítja a vérkeringést, az agy pedig endorfint, vagyis boldogsághormont termel. A mozgással megszabadulhatunk a stressztől, megszűnik nyakunkban és vállunkban az összecsomósodott idegesség. A szervezetbe több oxigén jut, miáltal az anyagcsere is gyorsul, a mérgek hamarabb távoznak. Tiszta sor, hogy megéri tekerni. Egyébiránt a pedálozók többsége önmagát független, magabiztos emberként írja le önmagát, aki szabadszellemű és enyhén lázadó típus.

A bringázás nagyarányú elfogadása ellenére a "nagy bringásokat" kevesen ismerik. Legalábbis jóval kevesebben, mint a két kerékre pattanó celebeket. Amikor egy nevekkel tömött listát mutattak a kérdezetteknek, sokkal többen ismerték fel David Cameron (politikus) nevét, mint az Olimpiai aranyérmes Victoria Pendleton-ét. A kutatás eredményeit sajnos még nem publikálták, így az eredményre mutató linket nem tudjuk publikálni (az eredeti cikkét igen). Kétségtelen tény, hogy a bringapártolók örülnek az eredményeknek, éljenek bárhol a világon.

biciklizés / treehugger.comMagyarországon a Magyar Kerékpárosklub dolgozik azon, hogy a bringásoknak jobb és könnyebb legyen. A segítségükkel kerül megrendezésre évente kétszer a Critical Mass biciklis felvonulás és a Bringakonyha is. A tény, hogy a sport már életmóddá nőtte ki magát, vitathatatlan: már divattervezők is készítenek bringás ruhákat, sőt, kiegészítőket biciklikre, melyekkel sikkes maradhat a pedálozó a mindennapokban. A CycleChic budapesti kiadása naponta több képpel jelentkezik a sikkes kerékpározókról, de ilyen kezdeményezés jóformán minden nagyobb városban van (így Londonban is, bár ez már inkább online boltként funkcionál).

Bringázni jó, így azok, akik még nem tudnak, mindenképp tanuljanak meg. Az elején nehézkes, és bizony többször vissza kell ülni a leesések után. De aztán ráérzünk a lényegre, a fíling elvarázsol, aztán meg csak azt vesszük észre, hogy a bérlet helyett inkább sárvédőt veszünk a boltban.

-e-

Instar Interactive