Szabadidő

Cenzúrázott gyerekfacebook

Gyerek-profiloldal a Togetherville-enTogetherville-nek nevezte el kitalálója, egy háromgyerekes apa a legújabb, ma indult közösségi oldalt, ahová 10 alattiak regisztrálhatnak. Szerinte a kölykök tömegével Facebook-oznak, bár ezt elvileg csak 13 felett tehetnék meg. Így most itt van egy külön rájuk szabott tér, ahol lehet haverkodni. Hát nem csodás? Hát nem.

Az egész azzal kezdődik, hogy a Togetherville-re a szülők regisztrálhatják csak a gyerekeket, a saját Facebook-profiljukon keresztül. Ezután pedig bármikor beléphetnek és a csemeték minden aktivitását figyelemmel követhetik. Csak ők engedélyezhetik a gyerekeknek az ismerősök hozzáadását, látják, hogy a kölykök mivel játszottak és mit tettek közzé. Ők meg a hivatalos Togetherville-játékokon kívül például azzal köthetik le magukat, hogy a felnőttek által előre lecsekkolt YouTube-videókat nézzenek vagy oktatási célú alkalmazásokat használjanak. Reklámok nincsenek, sem chat, sem feltöltések, sőt, a Facebook-on megszokott Mi jár a fejedben? című státuszüzenet-küldés is másképp működik: a gyerekek előre meghatározott szövegekből választhatnak csak, és ezeket váltogathatják, nehogy halandzsanyelven irkáljanak olyasmiket, amiket a szüleik nem értenek.

Az  ötletgazda Mandeep Singh Dillon és családjaPersze értjük mi, hogy a rossz szándékú bácsik kiszűrésére jó eszköz a kölyökfacebook, de talán a fenti óvó intézkedések egy kicsit túlzásba esnek. Ahhoz, hogy a gyerekeknek kifejlődhessen a saját személyiségei, hagyni kell őket saját, nem előre kiválogatott tapasztalatokhoz jutni. Meg kell tanulniuk döntéseket hozni, felelősséget vállalni és eligazodni a világban. Ehhez talán nem a legjobb eszköz a szigorú szülői felügyelet bevezetése - talán sokkal többet segítene nekik, ha a család a vacsoránál összegyűlve megbeszélné, hogy mi is az a közösségi oldal, és mik a használatának szabályai, sőt, esetleg még a kérdésekre is válaszolnálak. Ti mit gondoltok?

Hozzászólások

Üdv,az utolsó bekezdéssel

Rezervatum képe

Üdv,az utolsó bekezdéssel együtt nagyon korrekt! Az egészséges személyiségfejlődés az állandó közeledés-távolodás hatására zajlik, az anya eltávolodni engedi csemetéjét, aki aztán az exploráció, az eltávolodás során szorongani kezd, és visszatér az anyjához. De ez a visszatérés a gyerek önszabályozásától függ, hogy az ő ki szervezete mikor adja ki a "szociális és testkontaktus" parancsot, és ezt nem vállalhatja magára a szülő, mert akkor a gyermeknek nem biztos, hogy egészséges önszabályozása alakul ki.Öreg Rezervátum

Instar Interactive