Szabadidő

Halláskárosult mp3 nemzedék

halláskárosodás fiatalkorban a zenehallgatástólSok fiatal járkál az utcán és éli életét minden nap, hogy különböző színű fülhallgatók zsinórjai lógnak ki a fülükből. Néha még pontosan meg is tudjuk mondani, mit hallgatnak maximális hangerőn. Legtöbbjük már ekkor halláscsökkenést szenved el, később komoly gondokra számíthatnak.

A ma már retrónak számító csillagromboló méretű fülhallgatókkal és kisebb táskányi walkman-ekkel kezdődött, majd jöttek a CD-s discman-ek, ma már egy néhány négyzetcentiméternyi iPod-on és a mobilunkról is hallgathatunk zenét. A technikai forradalom amúgy nagyszerű mivoltát nem tagadhatja senki, ám az egészségre gyakorolt hatását ha msot nem is, egy-két vagy több év múlva mindenképpen elszenvedjük.

halláskárosodás fiatalkorban a zenehallgatástólA modell is ilyen, hiszen az ideális fiatalkép, melyet a reklámok sugallnak, pont a lazaság és az empéhármazás körül (is) forog. Sajnos azonban egyre több szülő tapasztalja, hogy ha normális hangerővel szól oda gyermekének, az nem is hallja meg. Ezt a szakemberek (fül-orr-gégészek és audiológusok) is alátámasztják: már tizenéves gyerekek is olyan halláskárosultak manapság, mintha negyven-ötvenévesek lennének.

Halláskárosodás nélkül nyolcvan decibeles zajterhelés nyolc órán át "megengedett". Ha kétszeres a hangerő, akkor fele annyi idő. A decibelben mért hangerősség logaritmikus skálája miatt, ha valaki már mások által is hallható mértékben hallgatja az mp3-asát, akkor az száz vagy mégtöbb decibelt jelent - melyet maximum néhány percig szabad csak alkalmazni. Franciaországban az Apple-nek vissza kellett vonnia az iPod-okat, hogy a szoftvereiket úgy állítsák be, hogy a hangerő ne haladhassa meg a száz decibelt. EU-s kutatók szerint a nagyobb mértékű halláskárosodás biztos, ha valaki legalább öt éven át napi egy óránál tovább használja a lejátszóját 89 decibelnél hangosabban.

halláskárosodás fiatalkorban a zenehallgatástólA panaszok lehetnek: halláscsökkenés, fülzúgás, akár fülfájás is. Érdemes évente hallásvizsgálatra járni és lehalkítani a lejátszót, mert a folyamat visszafordíthatatlan. Teljesen természetes például, hogy egy koncert után halláscsökkenést tapasztalunk, de a fül védőreakciói alapján néhány nap alatt visszaállhat a hallás. De ha hosszabb távon éri a zajhatás, akkor nem áll már vissza.

A legújabb, hallójáratba is benyúló fülhallgatók például a csigában okozott károsodást, melyet csak erős gyógyszerek hozhatnak helyre - nem is biztos, hogy teljes egészében. Az itt található szőrsejtek nem regenerálódnak, tehát a folyamat nem visszafordítható.

noilapozo.hu|nadworks,hebedesign/flickr
-e-

Hozzászólások

I am very much pleased with

danialkhatri képe

I am very much pleased with the contents you have mentioned.I wanted to thank you for this great article.I enjoyed every little bit part of it and I will be waiting for the new updates.Heathrow parking I really appreciated this pos..emergency water filtration purification

Changing a space's style

kitapbigi képe

Changing a space's style doesn't have to require a new paint job or an added piece of furniture .   Arranging the right accessories in a room can completely alter the mood it projects, bringing your and your visitors out of the cold and into the sunshine for spring. evim şahane-yatak odası-bedava chat-chat-islami rüya tabirleri-evim şahane

A legújabb, hallójáratba is

danialkhatri képe

A legújabb, hallójáratba is benyúló fülhallgatók például a csigában okozott károsodást, melyet csak erős gyógyszerek hozhatnak helyre - nem is biztos, hogy teljes egészében. survival kits for teachers

Ezt a szakemberek

james123 képe

Ezt a szakemberek (fül-orr-gégészek és audiológusok) is alátámasztják: már tizenéves gyerekek is olyan halláskárosultak manapság, mintha negyven-ötvenévesek lennének.   invisible dog fence cost

Legtöbbjük már ekkor

james123 képe

Legtöbbjük már ekkor halláscsökkenést szenved el, később komoly gondokra számíthatnak. top rated ipad apps

Instar Interactive