Szabadidő

Hapci avagy az allergiások mindennapjai!

hapciLehet megfázás vagy betegség, a tüsszögőroham így is úgy is utol érhet bennünket. Higgyük el, azért vannak nálunk sanyarúbb sorsú emberek is. Hiszen az allergia télen sem pihen. Mit lehet hát tenni, hogy életed ne a napi százas papírzsebkendő-csomagról szóljon? Íme néhány jótanács.

Ha több allergiás embert is megkérdezel környezetedben, hogy mi is üti ki leginkább náluk a biztosítákot, azt gondolom, tízből kilenc biztosan úgy válaszolna, hogy hát a por. Az allergiás ember legveszélyesebb ellenségei közvetlen életterükben fordulnak elő a legnagyobb számban. Gondolj csak az otthonodra: háziporatka, penészgomba és még sorolhatnánk. Ezek ellen napi takarítással védekezhetsz a legjobban. Ezért ha családodban valaki allergiás takaríts minél gyakrabban és körültekintően! Hidd el, ez a munka hamar megtermi gyümölcsét! Hogy ki is végezze el a takarítási melót? Ha jófej vagy, kézbe veszed a dolgok irányítását, és nekilátsz. Lehetőleg kerüld el, hogy az éppen allergiában szenvedő családtagra bízd a munka javát. Érdemes úgy megszervezni a családi munkamegosztást, hogy ő kimaradjon a "jóból". Az előbbieket olvasva talán eszedbe jutott, hogy te is allergiásnak tituláljad magad? Hidd el, a mindennapokban zajló takarítással még mindig jobban jársz, mintha a másik oldalon állnál.
hapci
A közhiedelemmel ellentétben az allergiásoknak nem használ a páradús levegő. Még az asztmások is jól teszik, ha körülbelül 50 százalékos páratartalomnál megállnak, mert az ennél magasabb páratartalmú közeg jó élettér az atkáknak. Ha csak lehet, fogják vissza a fűtést is, ne legyen 20 foknál melegebb a lakásban. Ez is segíthet. És akkor zárásként következzék egy nép bölcsesség, miszerint egy gyerek akkor lesz egészséges felnőtt, ha egy kiló piszkot elfogyaszt a felnőtté válás útja során. A bölcselet igazságtartalma annyi, hogy a lakókörnyezet túlzott sterilitása semmiképp sem hat jól a fejlődő szervezetre, sőt megakadályozza abban, hogy immunműködése megfelelően kifejlődhessen. A szervezet védekezőképessége ugyanis nem veleszületett tulajdonság, hanem szerzett képesség. Ha kiskorban elmulasztjuk annak kialakítását, az veszéllyel járhat, olyannyira, hogy a gyerekkorban minket körülvevő vegyszerekre is allergiásak lehetünk felnőttként.

-házipatika-

(zs)

Instar Interactive