Szabadidő

Segíthet a kosz az allergián

allergia /howstuffworks.comA tisztaságmánia többet árt, mint használ - a túlzott tisztaság is ludas abban, hogy a fejlett országokban egyre több az asztmás és allergiás. Persze nem arról van szó, hogy henteregjünk koszban és ne adjunk a tisztaságra...

Természetesen a stressz, a dohányzás, a légyszennyezés, a vegyszeres ételek is hozzájárulhatnak az allergia kialakulásához, a szakértők azonban azt mondják: a túlzásba vitt higiénia is bajt okozhat. A folyamatos pucolással, fertőtlenítéssel igaz, hogy elpusztítjuk a baktériumokat és megakadályozzuk azok szervezetbe jutását, de vannak "hasznos baktériumok" is. Így ne csodálkozzunk, ha az agyonpucolt környezetben felnőtt gyermek szénanáthás, kiütéses, ekcémás, asztmás lesz.

Dr. Delespesse, a Montreál-i Egyetem allergiakutató professzora szerint a baktériumokkal való találkozás csökkenése is hozzájárul a kórkép kialakulásához. "Minél sterilebb körülmények között élnek a gyermekek , annál nagyobb az allergiás megbetegedések kialakulási kockázata." -mondta a professzor.

asztma /wockhardthospitals.files.wordpress.comA számok tényként szolgálnak ebben az esetben is: 1980-ban a feljett világ 10%-a, napjainkban a 30%-a szenved allergiában. 2010-ben tíz gyermek közül egy asztmás. De ha kicsit veszélyesebb vizekre evezünk: az autoimmun betegségek (pl. 1-es típusú cukorbetegség vagy szklerózis multiplex) esetében is így van. A baktériumok alapvető szerepet töltenek be az emésztésben is, így az immunrendszer fejlődéséhez is hozzájárulnak. Megtanítják, hogyan reagáljon az idegen anyagra, ezáltal védekezni.

A Professzor probiotikumokat ajánl, vagyis együnk joghurtot, mely hasznos baktériumokat tartalmaz.

házipatika
-e-

Instar Interactive