Szabadidő

Sport, nem csak a kilók ellen

sportokA munkában megfáradt szellem és test felfrissítője, szervezetünk megújulásának alapja lehet a mozgás. Szóval, nem minden csak a kilókról szól.

Kevesen gondolnánk, de igaz, hogy a szellemi tevékenység jobban fárasztja testünket, mint a fizikai munka. Ha jó közérzetet, friss gondolatokat  kívánunk magunknak, akkor a szórakoztató, ugyanakkor élettani szempontból jelentős terhelést adó sportot kell az életünkbe illeszteni. Hogy miért, íme néhány indok:

A személyiségünknek, habitusunknak megfelelően választott sportolás élvezetet nyújt, ami már önmagában is a kikapcsolódás biztosítéka. A társasági embereknek a csapatsportokat (foci, kosárlabda, strandröplabda) ajánljuk! Ha inkább egyedül szeretnénk lenni, ússzunk, kocogjunk, kerékpározzunk, túrázzunk! Így nem kell alkalmazkodnunk senki hangulatához, tempójához, és testünk is felüdül. Újra lesz türelmünk embertársainkhoz, még a legelviselhetetlenebbekhez is. Ezért már megéri. Fontos azonban, hogy szem előtt tartsuk a "csak annyit, amennyi jól esik" elvét. Fontos a magunk által megválasztott edzésintenzitás, hiszen ez megóv minket attól, hogy túlhajszoljuk magunkat.

Ha a munkánk fokozott feszültséggel, stresszel jár, akkor olyan sportot érdemes választanunk, melyben eredményesen levezethetjük azt!  A munkahelyi stressz levezetésére kiválóan alkalmasak az "ütős sportok" (fallabda, boksz), hölgyek esetében az aerobic órák bizonyos fajtái bírnak hasonló jótékony hatással.

Ne feledjük el azonban, hogy csak a rendszeres sportolásnak van hosszútávon értékelhető élettani és pszichés hatása. Ne csak a nyárra, a nyaralás idejére korlátozzuk a sportolást, váljon az életünk részévé!

-nestle-

(zs)

Instar Interactive