Szabadidő

A világ első triciklije!

Szecsuáni tricikli - kicsit csípős...Egy barkácsoló kedvű kínai akadémikus, bizonyos Xu Quan Long a legendás kínai feltaláló, Lu Ban tervei nyomán a napokban újra elkészítette a világ első triciklijét.

Mindenesetre meglepő lenne, ha a körúton, a Combinoból kikukkantva ős-triciklistákat látnánk, ám Kína nagyvárosaiban immár ennek is megvan a lehetősége. 

Lu Ban Kína Leonardo da Vincije. A 17. századi tudós-feltaláló nevéhez fűződik a többi között az első fűrész, a papír esernyő, papírsárkány és boltíves híd elkészítése is. Ő készítette el továbbá a történelem első triciklijét is, melyet most hagyományos technológiával és szerszámokkal alkotott újjá a jelen tudósa Xu Quan Long. A meglehetőst bizarr kinézetű monstrumról Xu azt állítja: kissé lassú, eléggé nehezen kormányozható, de működik.

A járgány anyaga is nagyon jellemző Lu mester tevékenységére, hiszen ő volt az, aki a 17. században forradalmasította a kínai építészetet, a fa megmunkálására alkalmas eszközök kifejlesztésével, illetve új megoldások alkalmazásával. 

(Forrás, Fotó: www.treehugger.com)

Instar Interactive