Szabadidő

AER, a köztéri műalkotás

AER a Magyar Színház falánÚj különleges köztéri műalkotást láthatunk ezentúl Budapesten. A Magyar Színház homlokzatán a Szövetség'39 Művészeti Bázis tagjai 2400 darab, levél alakú rugóacéllapocskát helyezett a Wesselényi-Szövetség utcai épületoldalra. Az installáció rezeg a legkisebb szélben, dzsungeles hangulatot adva az arra járóknak.

AER kinetikus futóműtárgy a neve és önműködő, környezetével dinamikusan együtt élő homlokzati műtárgyrendszer - így nevezik, s ez a leírása a pesti Magyar Színház egyik oldalát befedő, szélben zizegő kis lapocskáknak. Az eredeti terveket a Szövetség'39 Művészeti Bázis és a SzakalBros. dolgozták ki 2007-ben, s folyamatosan fejlesztgették tovább. Nemrég jött el az ideje, hogy beborítsák a Magyar Színház 200 négyzetméteres felületét, mely a szélenergiának köszönhetően mindig mozgásban van.

AER levelek a Magyar Színház falánNyugodt időben mozdulatlan, míg a legapróbb légfuvallat hatására feléled a levélformájú acéllapocskák erdeje. Így nemcsak, hogy mindig másnak látjuk, de még a légáramlatok is kifigyelhetők rajta. Napsütés hatására az egész felület dinamikusan vibrál, így nyáron sziporkázó hangulat teremtődik a környéken. A modernkori acél-futónövény az elhanyagolt, kihasználatlan nagyvárosi falakon telepszik meg, s bővíthetősége folytán folyamatosan növekszik is.

De mire fel az installáció? A Magyar Színház megújulásának egyik állomását jelképezi, emellett emléket állít a múltnak is. A több ezernyi fémlemezke közül hatszázra már felgravírozták a múltbéli és jelenlegi művészek neveit, mely egyre csak bővülni fog. A tervek szerint a folyamat egy online felületen is nyomon követhető lesz.

További infókat maguktól az alkotóktól, a Magyar Színháztól és a PLACCC-osoktól is kaphatsz.

-e-

Instar Interactive