Szabadidő

El nem múló varázs

A színfalak mögöttSylvain Chomet bálványának, a feledhetetlen Jacques Tatinak az 1958-es forgatókönyvét rajzolta át, hogy illékony bűvészmutatványokból emeljen emlékezetes monumentumot a nagy nevettetőnek. Chomet - kezében finom csodaceruzájával - varázslatos filmet készített az elmúló időről, a varázstalanná váló világról és az el nem múló mágia zálogba adásáról.

Egy csokornyakkendős, lila öltönybe bújt, őszes halántékú nyakigláb úr izgatottan készülődik a színpadi függöny mögött. Zakóujjába kendőt, cilinderébe jól megtermett nyulat töm. Mestersége sejthető. A fellépés előtti utolsó pillanatban gyakorlott, teátrális mozdulatokkal cigarettára gyújt. A tűz az előadói vágyat, a fény a színpadi megvilágítást előlegezi. A nézőtéren teltház és extázis. A pódiumon ugyanis egyelőre egy csillogó beatzenekar játszik. A dal véget ér. A függöny csak félig gördül le, mire az illuzionista fogja a cókmókját és elindul a rivaldafénybe. Ám a nézőtéri sikolyok a zenekart követelik. A jólfésült bájgúnárok pedig újra a húrokba csapnak. A mágus sarkon fordul. Még két bónusz nóta. A publikum őrjöng. Viszont amint az utolsó taktus elhangzik, a zenekarral együtt távozik. A bűvész szinte üres nézőtérnek varázsol. S mert nem kérnek már a trükkökből, úgy dönt, hogy útra kell, hátha van még a világnak olyan szeglete, ahol elkél az illúzió.

Bűvészkedik skót kiskocsmában és viking ünnepélyen is, de mindhiába. Nincs már, akit lenyűgözne a varázs. Kivéve egy kislányt, aki úgy hiszi, a szemfényvesztés valóság. Hónak gondolja a paplantollat, bűvészkedéssel lecserélhetőnek viseltes ruhatárát, úgy véli, a mutatványos két fényszóró között is át tud kelni. Ám csakhamar világossá válik, hogy vesződséges fenntartani az illúziót. Az ál-varázslat bizony költséges dolog, különösen, ha az igazira nincs már kereslet. A modern világ elleni hiábavaló küzdelem a sorsa az utazó mutatványosoknak, akik közül a hasbeszélő a végén még a bábját is zálogba adja. Röviden így foglalható össze Sylvain Chomet Az illuzionista című filmje, melyet az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál hozott el nekünk Budapestre.

Nyulak a cilinderbenAkik látták Chomet Belleville randevú című egész estés animációs filmjét, azok jól tudják, hogy a francia rajzoló precízen karikírozott, minden gesztusukkal, mozdulatukkal mesélő hősöket alkot. Színpadias, varázslatos, szinte néma világot hoz létre. És itt találkozik Jacques Tati világával. Tatinak nemcsak a forgatókönyvét - idestova ötven esztendeje készült el – de Hulot úr névre keresztelt karakterét is kölcsön veszi Chomet. Sőt, egy alkalommal össze is találkoztatja mintázójával/önmagával a meglepett főhős-figurát. A Cameo (beszélő név) nevű filmszínházban éppen Tati A nagybácsim című filmjét vetítik. Film a filmben, tér a térben, karakter a karakterrel szemközt.

A varázslatos road-movie nemcsak a térrel, hanem az idővel is játszik. Elsőnek itt van a tény, hogy Tati 1958-as filmötlete a saját jelenében játszódik, míg a 2010-ben Chomet által elkészített verzióban az ötvenes évek világa óhatatlanul is ódonnak, nosztalgikusnak hat. Ám az animáció egyszerre teszi idézőjelbe ezt a nosztalgiát és mutatja élesen a megidézett kor kontúrjait és annak fő konfliktusát. Tudniillik az idők változását és az új illúziók megjelenésének, a régi illuzionisták feleslegessé válásának kortünetét. Azzal, hogy a színpadra megérkezett a hang és az intenzitás, - mégpedig a beatzenekarok képében - már kevésbé voltak csalogatóak a feszült csendben zajló bűvészmutatványok. A beszédfoszlányszerű hanghasználat arra is reflektál, ahogy a filmbe is megérkezett a hang.

Chomet filmje néma vallomás, egy Tati stílusában a modern világ fülébe súgott ártatlan kérdés: kell-e még a varázs? A kemény, sőt tragikus üzenet, hogy „mágusok nem léteznek” a Magritte által festett „ez nem egy pipa”-krédót juttatja eszembe. A látszólagos lemondás mögött felderengő határozott hitvallás ugyanis szebben idézi meg, finomabban hiteti el a csodát, mint a harsány szemfényvesztés. Köszönet érte!

-vn-

Hozzászólások

[linlin]Signs of high heels

linlinlinlin képe

[linlin]Signs of high heels and soles of Christian Louboutin Shoes, the design of his art in the leather footwear industry is unmatched. Put your shoes in a cool place to dry or dry to provide a hair dryer if your shoes get caught in the rain. The only cost effective and convenient way to have a variety of party shoes, a copy of Christian Louboutin Outletto go from the best home design. While we can not overlook, because the brand CChristian Louboutin Sale in could not be more popular, to some extent. The beautiful Christian Louboutin cheap adrenaline rushes to know you are on the right path to success, Noble and grace Cheap Louis Vuitton Handbag, 150 years advocating fine, quality, comfortable "travel philosophy" LV about a month will launch new products, new style, fashionable ladies or mature males, even the young and lively, can be found in the VI line his own leather goods, each style of LV travel philosophy "true symbol." Louis Vuitton Outlet Online Store spring N511072010 new media, inspired by the vivid colors and the living, with unlimited fashion style along with extraordinary colors and varied, highlighting the charm of classic technology tanned leather monogram pattern, thoughts unique, bright Kam, the best brands in the world, has been to gentlemen ladies love recognized by any country with Louis Vuitton Outlet become a leader in the trend of the times, flower abbreviated combination of the four Asian countries, especially JapanAuthentic louis vuitton outlet crazy cult . The two main functions, apart from other sports shoes, Wholesale Jordan Shoes in the style of the authentic air jordans, and logo printed on the shoes. The earliest shoes, released in 1985, each senior management and low of the best varieties of leather base. They have wings basketball as a simple two Retro Jordans for sale common logo, to be known as the first shoe. This indicator appears Nike Air Jordan, three versions of the visible face of the ankle or on the tongue printed. When the fourth version was launched in 1987 the logo was changed to what was dubbed as Jordans for sale" to upload a logo pictures of two points appears in several areas, depending on the shoe particular. Both sides, tongue and logo placement is only fair play throughout the Jumpman.

Instar Interactive