Szabadidő

Filmcsütörtök - 2010.06.24.

Bűn és büntetlenségMagyar politikai botránydoku Biszku Béláról? Hollywood, te borzalmas? Tüzes spanyol ételek és szerelmek? Nyers szerb melankólia? A héten ezekből a premierekből választhatunk.

Bűn és büntetlenség
Magyar dokumentumfilm, 2010
Rendezők: Novák Tamás, Skrabski Fruzsina

A Mandiner két újságírója oknyomozó filmforgatásba kezdett: elugrottak Biszku Bélához, Kádár János belügyminiszteréhez és faggatóztak nála picit. Szerették volna szembesíteni az '56-os megtorlásokban is szerepet kapott ex-politikust a tetteivel és rábírni, hogy bocsánatot kérjen, ennek érdekében bevetettek pár hazugságot is. A film elkészült, Biszku Béla nem kért bocsánatot, ellenben letiltotta a vetítést. Úgy tudjuk, a premiert nem fogják elhalasztani emiatt, ha tehát érdekel az év politikai botrányfilmje, szeretnéd hallani a legújabb kori történelem egyik fontos figurájának visszaemlékezését, netán bekapcsolódnál a kirobbant politikai, közéleti és etikai vitákba, kapd fel a telefont és foglalj jegyet az Urániába - ez az egyetlen mozi, ahol a Bűn és büntetlenséget vetítik.

Drágán add a rétedetDrágán add a rétedet (Furry Vengeance)
Amerikai családi vígjáték, 2010
Rendező: Roger Kumble
Főszereplők: Brendan Fraser, Brooke Shields

A heti Hollywood-ra nem szeretnénk túl sok szót vesztegetni. Az alapsztori, hogy egy lakópark miatt letarolnák az erdőt, de az állatok nem hagyják magukat. Lehetne ez kissé szájbarágós, de attól még fogyasztható tanmese arról, hogy egy vállalat nem lesz környezetbarát attól, hogy levelet tesz a logójába. A trailer alapján azonban a "fogyasztható" tétel nemigen teljesül, a közepesen rossz szintet bőven alulmúló mozira számíthatunk - ezt támasztja alá az IMDb közönsége is, akik, ahogy arra az Origo felhívta a figyelmet, tízes skálán 1,8 pontosra értékelték a filmet. Úgy bizony: a top 100 legrosszabb film 41. helyezettjével állunk szemben. Rosszabb, mint a Bazi nagy film, vagy a magyarul nagylelkűen Karácsony az űrben-re fordított, eredetileg A Mikulás legyőzi a marslakókat címen futó '64-es klasszikus. És akkor többet már nem is tennénk hozzá.

Mediterrán finomságokMediterrán finomságok (Dieta mediterránea)
Spanyol vígjáték, 2009
Rendező: Joaqín Oristrell
Főszereplők: Olivia Molina, Paco León, Alfonso Bassave

Talán nem is lehet igazi spanyol film az, amiben nincsenek finom falatok és legalább egy tüzes szerető. Ha ezt a tételt elfogadjuk, azt biztosan kimondhatjuk, hogy a Mediterrán finomságok igazi spanyol film: könnyű, forró, nyári, szenvedélyes és felettébb erkölcstelen. A főszerep ezúttal Sofiáé, aki szakács, de nem csak főzni imád, hanem, ahogy azt a spanyol temperamentum diktálja, a pasikat is. Miközben a világ legjobb szakácsává küzdi fel magát, két férfi kering körülötte: a nyugodt, megbízható férj és a tüzes, izgalmas mentor és szerető. Olykor akár egyszerre is.

Szerelem és egyéb bűnökSzerelem és egyéb bűnök (Ljubav i drugi zločini)
Német-osztrák-szerb-szlovén romantikus dráma-vígjáték, 2008
Rendező: Stefan Arsenijević
Főszereplők: Anica Dobra, Feđa Stojanović, Vuk Kostić

Pont, ahogy egy szerb filmet elképzelünk. Először is van a maffiózó meg a neki dolgozó szőke, szomorú nő, aki egy nap lelép a pénzzel, mert más életet akar. Van az őszinte mozdulatok mélyén lapuló agresszió, vannak sebek, bizonytalanság, szenvedély, búcsú a szeretetet, félelmet, kötődést és titkokat jelentő családtól. Van Besame mucho-val szerelmet valló szerb gengszter, és vannak Kusturica díszes sallangoktól megfosztott alakjai: a mi déli szomszédaink, a szerelmükkel és egyéb bűneikkel.

Instar Interactive