Szabadidő

Korai színes orosz fényképek

orosz színes / denverpost blogsAdott egy évszám: 1909. Egy hely: Oroszország. Meg egy vasúti kocsi, melyet speciális sötétkamrává alakítottak. És persze egy fényképezőgép, meg egy fényképész. Ebből születnek az első színes orosz fényképek.

orosz színes / denverpost blogsSergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii kémikus és fényképész 1909 és 1915 között járta be a már említett szerkezettel az akkroi orosz birodalmat, hogy színes fényképeket készítsen. A fotók később az Amerikai Kongresszusi Könyvtár birtokába kerültek, akik most megosztottak a webközönséggel néhány képet. Akit kicsit is érdekel a fotózás, mindenképp szánjon rájuk pár percet!

orosz  színes / denverpost blogsA fényképek témája az élet ábrázolása, a tájak kinézetének megőrzése, a dolgozó emberek megörökítése volt. Ha kíváncsi vagy a technológiára, látogass el a Kongresszusi Könyvtár erről szóló oldalára, ahol részletesen beszámolnak róla, ugyanis hozzájuk kerültek az üvegnegatívok 1948-ban.

Az első színes fénykép amúgy James Clerk Maxwell, skót fizikus műve, aki élt-halt a színelméletért. Ő 1861-ben készítette el az első színes fényképet, melyen egy skótkockás szalag látható. A szalagot háromszor fényképezte le: vörös, kék és sárga szűrőn át, majd egy képpé állította össze a hármat.

-e-

Instar Interactive