Szabadidő

Facebook félmilliárd

facebookA múlt hét végén rekord született, méghozzá nem is akármilyen. A Facebook felhasználóinak száma elérte a bűvös félmilliárdos határt. Te is a siker részesének érezheted magad, ha tagja vagy a közösségi portálnak. Így van? Hát akkor ünnepelj!

Ha a Facebook önálló állam lehetne, a Föld harmadik legnépesebb országa válna belőle (Kína és India után). A beszélt nyelvek tekintetében azonban magasan vezeti a listát, hiszen több mint 60 hivatalos nyelven érhető el az oldal.

A Facebook „atyja” egy fiatal srác, Mark Zuckerberg, aki most tapossa életének 26. életévét. Itt az idő, hogy kicsit jobban megismerkedjünk vele, hogyan és miért is indította útjára ezt az oldalt. 1984. május 14-én született, fogorvos apától és fizikus anyától; egy tízezer lakosú New York állambeli kisvárosban nőtt föl. Az érettségi után a Harvardra kezdett járni, és kollégiumi lakótársaival, Dustin Moskovitzcal és Chris Hughesszal nem sokkal az egyetem megkezdése után együtt indították útjára a Facebookot, ami különösen sikeres vállalkozásnak bizonyult.Mark

A keleti parti fölhasználók között kicsit könnyebb volt beindítani és elterjeszteni ezt a közösségi portált, mint az iwiwet két évvel korábban Lipóciában. Fél évvel később a három fiatal otthagyta az egyetemet és a kaliforniai Palo Altóba költöztek, ami a „Szilikon-völgy” egyik legmeghatározóbb városkája.

A Facebookot, ha összehasonlítjuk az iWiW-vel, már a felhasználók hozzáállásainál eltérést figyelhetünk meg. A Facebook tulajdonosa – ellentétben a T-Commal – különös népszerűségnek örvend a felhasználók körében. Fiatal, laza, közvetlen… És mindemellett, ami még nagyon fontos: nem hagyja magára kis szülöttjét…Gyakran személyesen, aprólékosan számol be a Facebook egyes változásairól a központi üzenőfalon.

Most pedig egy ugyan nem túl friss, de annál sokatmondóbb számadat nektek: Zuckerberg már 2008-ban az USA 321. leggazdagabb ember volt. A Time Magazin akkori összeállítása szerint a tudósok és gondolkodók kategóriájában pedig a világ 52. legbefolyásosabb embere. Lám, lám… Úgy tűnik, Mark meglelte a sikerhez vezető út titkát. Gratuláció neki!

És ami még nem volt, azt most Aaron Sorkin megvalósítja forgatókönyvével. The Social Network címmel Jesse Eisenberg, Justin Timberlake és Andrew Garfield főszereplésével készít filmet a Facebook történetéről. Íme egy kis előzetes:

http://filmtrailer.hu/trailer/the-social-network-teaser-trailer/

 (zs)

Instar Interactive